Rotterdam zoekt een fietsmakelaar, die de spin in het web moet worden van organisaties die ervoor zorgen dat mensen met een krappe beurs tegen een lage prijs aan een fiets kunnen worden geholpen. Aanjager is nu de Rotterdamse Fietsbank, maar ook Stichting Pluspunt, verder de Hoekmaat en de kringloopwinkel Het Goed (*) houden de tweedehands fietsflow in de stad op gang. De nieuwe fietsmakelaar moet de samenhang tussen de aanbieders gaan coördineren.
Veel werk aan de winkel, want de gemeente Rotterdam werkt in dit verband ook samen met het ANWB-kinderfietsenplan om jaarlijks kinderfietsen in te zamelen. Het totaal hoort bij de uitwerking van de Rotterdamse Fietskoers 2025 met specifieke aandacht voor nieuwe fietsers.
Binnen de visie van mobiliteitswethouder Judith Bokhove van GroenLinks leidt dit uiteindelijk (een mond vol) tot: ''minder vervoersarmoede, meer mobiliteitsgeluk, betere gezondheid, het vergroten van de verkeersveiligheid, betere sociale contacten, en geeft het meer kans op werk en een grotere onafhankelijkheid.’’
Met de Fietsbank geeft Rotterdam ook fietsen een 2e leven. Bokhove streeft er naar in 2022 500 fietsen uit te geven en 2500 fietsen in het jaar 2025. Dat is niet afhankelijk of GroenLinks in de nieuwe coalitie zal zitten, want vrijwel alle Rotterdamse politici hebben de fietsmanie, tot diep in de wortels van de VVD).
De Rotterdamse Fietsbank is een stadsbreed netwerk waar Rotterdamse minima een fiets kunnen aanvragen. Via een website kunnen minima in verschillende talen een fietsvoucher aanvragen en informatie vinden over fietslessen en fietsenmakers. Aan de hand van een salarisspecificatie kan de voucher worden aangevraagd door onder meer een hulpverlener.
Naast de doelgroep Rotterdamse minima weten ook scholen inmiddels de weg naar de Fietsbank te vinden. Scholen kunnen bij deelname aan het Verkeersexamen aangeven hoeveel kinderen er geen fiets tot hun beschikking hebben.
(*) Bij de kringloopwinkel Het Goed komen de fietsen terecht die afkomstig zijn van het fietsdepot van de gemeente Rotterdam aan de Koperstraat. Dat zijn fietsen die in de stad de indruk achterlieten geen eigenaar meer te hebben en werden opgeslagen. Alle ingezamelde fietsen worden daarna automatisch eigendom van Het Goed als de fietsen na 13 weken niet zijn opgehaald.